Breaking News

RAGLE LASTİĞİ SEÇİMİ VE AYARLARI

Ragle lastiği seçimi ve ayarları, baskının kalitesini doğrudan etkileyen unsurdur. Piyasada uzun bir süre kauçuk ve poliüretan malzemeden üretilmiş ragle lastikleri bulunmaktaydı. Kauçuk malzeme farklı kimyasallara karşı yeterince dayanıklı olmadığından, günümüzde poliüretan malzemeli ragle lastikleri piyasada daha hakim bir konuma geldi. Kullanılan boyar madde ve patların kıvam ve yapısına, zemin ve desen özelliklerine göre ragle lastiği sertliği, ağız yapısı ve ragle basıncı tercih edilir.

ragle-60-shore

Ragle lastiği, yumuşaklığı oranında zemine boya miktarı aktarmaktadır. Sertlik arttıkça zemine verilebilen boya miktarı azalmaktadır. Ayrıca sert ragle lastiklerinin belirli süre sonunda kalıba daha çok zarar verme durumu da söz konusu olmaktadır.

Ragle lastikleri, makinelerin ragle tutucularına yerleştirilip sabitlenerek kullanılırlar.

ragle-kullanim-alani

Ragle basıncının ayarı, baskı öncesi yapılan işlemlerden biridir. Yine burada, boya ve baskı patının kıvamına ve kullanılan boyar maddenin cinsine göre ayarlama yapılır. Bilindiği gibi boya ve baskı patının kıvamı ayarlanırken basılacak mamul üzerinde dağılmaması ve boyar maddenin cinsi dikkate alınmaktadır. Örneğin, oldukça kıvamlı bir baskı patı için ragle basıncının yüksek olması istenir. Patın kıvamı düşük ise yüksek basınçlı ragle ile yapılan baskıda boyar maddenin mamul üzerinde dağılması ve desen hatlarının bozulma riski söz konusudur.

Ragle açı ayarı, baskı öncesi yapılması gereken önemli diğer bir işlemdir. Bu ayarla, raglenin baskı esnasında baskı patını sıyırma konumu ayarlanır. Patın kıvamına ve boyar maddenin cinsine göre ragle açı ayarı yapılır. Genellikle 10º–30º arasındaki açı değerleri tercih edilir. Kıvamlı patlarda 30º ragle açısı tercih edilir. Patın kıvamından dolayı kumaş üzerine geçmesi istenen
derinlikte olması için 30 derecelik açı, raglenin kalıp üzerindeki baskı yüzeyini daha çok arttırmaktadır. Raglenin hareket alanı genellikle desenin 5 cm ilerisi ile 5 cm gerisindedir. Raglenin hareket sayısı; elde edilmek istenen baskının derinliğine, patın kıvamına ve raglenin basıncına göre belirlenir. Baskı esnasında raglenin hareket sayısı her istasyonda farklı olabilir. Çünkü desen içinde her renge ait baskı patı kıvamı ve renk derinliği gibi unsurlar farklı olabilir. Bu faktörlere dikkat edilerek ragle hareket sayısı belirlenir.

ragle-lastik-standi

Ragle lastikleri piyasada genelde renkleri ile de sınıflandırılmaktadır :
50 Shore
60 Shore
70 Shore
80 Shore

50 Shore (Yumuşak) ragle lastikleri; daha çok koyu zeminlere açık renk baskı yapmak için kullanılır.

60-70 Shore (Orta Sertlik) ragle lastikleri; tramlı, geçişli ve fotoğraf desenlerin baskısında tercih edilir.

80 Shore (Sert) ragle lastikleri ise; genelede pigment, aşındırma baskıda açık zeminde yumuşak tuşe sağlanması ve desen hatlarının keskin ve pürüzsüz olması için tercih edilir.

Ragle lastik uç formları da kullanım amacına göre çeşitlenmektedir:

ragle-lastik-uclari

Düz Kenar (SE-S): Grafik ve tekstil baskı uygulamalarında kullanılan en yaygın ragle lastik uç formudur. Aşındırıcı kimyasal ve fiziksel şartlara dayanıklıdır.Yüksek baskı kalitesi için hassas kenarlara sahiptir.

Tek Taraflı Konik (SB-S): Düzensiz yüzeyler için tercih edilir.

Çift Taraflı Konik (DB-S): Hassas ve silindirik yüzeylere mükemmel boya aktarma için tercih edilir.

Yuvarlak Burun (BN-S): Tüm yoğun boyarmadde ve kaplama uygulamaları için uygundur. Koyu zeminlerde açık renk baskı yapmada avantaj sağlar.

Check Also

RAGLE LASTİKLERİ

Emprime sektöründe kullanılmakta olan baskı makinalarının bir ekipmanı olan ragle; ucundaki yumuşak ve esnek özelliklerde …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yardım mı gerekli?