Breaking News

LAZER KAĞIT TRANSFER TEKNİKLERİ

Lazer folyolar, baskı yapılacak zemin için özel desenli kalıp ihtiyacı olamadan uygun miktarlarda kullanıma hazır desenli malzemelerdir. Endüstriyel olarak varak baskı presleri, kalender, düz pres ya da konveyör pres kullanılarak uygulanabilir. Aslında istenirse basit bir şekilde ütü yardımıyla bile transfer edilebilir.

lazer-baski-teknikleri-1

Karşı zemine transfer edilmeleri için prensip olarak ısı ve basınç uygulaması gerekmektedir. Baskı uygulamasında, yüzeye yapışma için herhangi bir ilave malzemeye ihtiyaç yoktur.

lazer-baski-teknikleri-2

Ürün kendi yapısı itibarı ile tutucu özelliğe sahiptir. Transfer işlemi yapılırken hazırlanan zemine pat uygulaması gerektirmez. Bu yüzden yıkama ve sürtme haslıkları da çok yüksektir. Lazer folyo transfer işlemi yapılırken bu işlemi etkileyecek önemli kıstaslar mevcuttur. Bunların başlıcaları şunlardır:

1-Baskı yapılan ortamın hava sıcaklığı, nemi ve hava akımı farklılıklarına bağlı olarak işlem sıcaklıkları ve de pres basınçlarındaki değişkenlikler işleme doğrudan etki etmektedir. Bu yüzden tüm şartları göz önünde bulundurmak ve işlem sıcaklık ve pres basınçlarını buna göre ayarlamak gerekir.
2-Lazer folyolar, üzerinde taşıdıkları desen, model ve çeşitlerine göre farklı kalınlıklara sahiptirler.
Örneğin; mikrokum desenli lazerler daha düşük, krokodil gibi et kalınlığı daha fazla desenler ağır gramajlı olmaktadır. Transfer esnasında hafif gramajlı desenlerle ağır gramajlı desenler; işlem sıcaklıklarında, preste kalma süre ve basınçlarında farklı uygulamaya ihtiyaç göstermektedirler. Yani hafif desenli lazerlerin işlem maliyetleri (sıcaklık – pres basıncı – preste kalma zamanı) ağır desenli lazerlere göre daha düşük olmaktadır. Baskı işlemi esnasında farklı desenlerde transfer işlemi yapılırken buna dikkat edilmesi gerekir.
3-Yürüyen bant sistemli silindir preslerde 150-160°C sıcaklıkta; 3-5 mt/dk hızla, 4-6 bar basınçta uygulama yapılmalıdır. Sabit el preslerinde ise 120 C-160°C sıcaklıkta; 5 saniye ve 4-6 bar basınçta uygulama önerilir.
4-Lazer transfer edildikten sonra, taşıyıcı filmin açılması dikkatli bir biçimde yapılmalıdır. İyi bir şekilde soğutularak lazerden filmin ayrılması gerekmektedir. Aksi halde desende bozukluklar oluşacaktır. Bu amaçla baskı sonrası şoklama yöntemiyle soğutulmalı (0-2°C aralığında, 1-2dk ) ya da işletmede bu imkan ve donanım mevcut değilse oda sıcaklığında 5-6 saat bekletilerek taşıyıcı filmin ayrılması en uygun metottur. Bu koşullar uygulandığında deseni oluşturan reçine tam olarak soğutulmuş ve karşı zemine kayıpsız bir biçimde transfer edilmiş olur.

lazer-baski-teknikleri-3

Kendi ışıltısı da zemine ayrı bir görsellik katan lazer folyolar üzerine varak uygulama yapılacaksa; 140-150°C de 5 saniye preslenerek yapılabilir. En iyi sonucun alınabileceği koşullar her işletmenin kendi şartlarına göre belirlenmelidir.

Lazer folyoların termoplastik yapıları nedeniyle, baskılı ürünlerin ütülenmesinde; 150°C seviyesi üzerine çıkılmaması tavsiye edilir.

Check Also

LAZER KAĞITLAR İLE CAZİP DESENLER

Lazer kağıtlar, belirli desenlerde hazırlanmış ve uygun miktarlarda hemen baskı işlemine alınabilen malzemelerdir. Baskısı yapılacak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yardım mı gerekli?