Breaking News

BASKI SONRASI OLUŞAN TOZUŞMA SORUNU

Tozuşma; hassas desenli varak baskılarda, desen sınırındaki küçük varak parçacıklarının desen dışında istenmeyen bölümlerde de kumaşa geçmesi sorunudur. Çözümde temel prensip olarak; baskı  sonrası taşıyıcı film ile kumaş birbirinden ayrılırken oluşan küçük varak parçacıklarının kumaşta değil, taşıyıcı varak filmi üzerinde kalması sağlanmalıdır. Bu durumda varaktan kopabilecek parçacıklar nedeniyle baskı deseni  bozulmayıp daha net çıkacaktır.

Bu tür problemlere genellikle, tramlı dediğimiz hassas ve ince detaylarla yapılmış desen tiplerinde karşılaşılmaktadır.
Tramlı, ince detaylı desenlerde, orta ayrılma sertliğinde dediğimiz varak tipleri kullanılması sorunu en aza indirebilir.
Üretim esnasında yapabileceğimiz ve hatayı en az seviye düşürebileceğimiz çözümler de mevcut olup aşağıdaki gibi özetlenebilir:

1- Baskı işlemi sonrasında varak hemen açılmayıp, işletme şartları da göz önünde bulundurularak 15-20 dk bekletilerek soğutulur.
2- Varak, üründen ayrılırken basılmış ürün yukarıda ,taşıyıcı film aşağıda olacak şekilde pozisyonu ayarlanır.
3- Basılı ürünün dokuma şartları göz önünde bulundurularak (örgü, dokuma vb.) may çizgileri ya da ürün yüzeyinde bulunan havlar, tüycükler istikametinde, varak filmi yukarıda, basılı ürün aşağıda kalacak şekilde dikkatlice açılır. Bu şekilde hem (tozuşma) gümüşlenme engellenebilir, hem de bunlardan oluşabilecek tozlar ve birikintilerin basılı ürüne değil, altta bulunan taşıyıcı film üzerine dökülmesi sağlanmış olunur.
4- Tüm önlemler sonucunda tozuşmanın tam olarak engellenememesi durumunda, çözüm olarak tozuşmayı oluşturan parçacıklar işletme içindeki imkanlarla basınçlı hava tutarak, silkeleyerek ürün üzerinden uzaklaştırılabilir.

varak-baskida-tozusma

 

Eğer tozlaşma sorunu hala, yaşanıyorsa daha sert ayrılan özellikte varak kullanılması tavsiye edilir.

 

Check Also

VARAK BASKIDA SIK KARŞILAŞILAN BİR SORUN: TOZUŞMA/GÜMÜŞLENME

Soru: Neden Varak baskıda bazı ürünlerde tozuşma dediğimiz sorun ortaya çıkıyor? Bazı renklerde bu sorunlar …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yardım mı gerekli?