Breaking News

AŞINDIRICI PATLARLA BASKI İÇİN KALIP HAZIRLAMA

Aşındırma baskının temeli, boyalı bir kumaşın rengini belirli alanlarda tahrip ederek dönüştürme prensibine dayanmaktadır. Boyalı kumaşlar üzerine, içinde aşındırma maddesi dediğimiz zemin boyasını tahrip eden kimyasal maddeler bulunan bir baskı patı ile baskı yapılır. Böylece basılı alanlarda zemin boyasının tahribi ile kumaş renginin değiştirilmesi yoluyla figürler oluşturulur ve bu uygulamaya aşındırma baskı denir.

asindirici-pat-ile-kalip-hazirlama-1
asindirici-pat-ile-kalip-hazirlama-2

Aşındırma baskı için kullanılan patın içeriğindeki deklorin veyapısının solvent ağırlıklı olması, uygulandığı zemini yıpratıcı ve sökücü özelliğe sahip olmasını sağlamaktadır.
Bu baskı prosesinin kalıpları yıpratıcı etkisi,diğer baskı uygulamalarına göre çok daha yüksektir. Pat içeriğindeki özellikle aşındırıcı ve sökücü özellikleri olan maddelerin gerekli oranlarda ve standarlarda üretilmemesi veya baskı kalıplarının aşındırma baskıya dayanıklı bir şekilde hazırlanmamış olması baskı esnasında kalıpta da yıpranmalara yol açar.

asindirici-pat-ile-kalip-hazirlama-3
asindirici-pat-ile-kalip-hazirlama-4

Bu tür baskılar için hazırlanmış kalıplarda,doğru pozlama süresi ve sertleştirici uygulaması ile dayanıklı bir koruyucu tabaka oluşturulmalıdır.Yeterli özen gösterilmeden hazırlanan kalıplarda baskı esnasında çeşitli kısımlarda oluşabilen yıpranma ve dökülmeler,üretim esnasında da işletme verimini düşürmektedir.
Baskı performansını yükseltmek ve çok adetli baskılar yapabilmek amacıyla aşındırma kalıbı hazırlamak için aşağıda belirtilen sıralamaya göre kalıbın hazırlanmasını sağlamalıyız.
Aşındırma Kalıp Hazırlamada Nelere Dikkat Edilmelidir:
MURAKAMI SP TEXTILE, emülsiyonu baskı kalıbı hazırlamak için formüle edilmiş diazo bazlı bir foto emülsiyondur. SP TEXTILE, tekstil piyasası için aşındırma,su ve plastik bazlı boyalara dayanıklı yüksek kalitedekalıpların hazırlanması için dizayn edilmiştir.
HARDENER-A+DLsertleştiricisi de uygulandıktan sonra aşınma mukavemeti en üst seviyeye çıkarılmış olur.

asindirici-pat-ile-kalip-hazirlama-5

EMPRİME KALIP HAZIRLAMA AŞAMALARI
Kalıp hazırlığı yapılan ortamın loş ya da sarı ışıkla aydınlatılmış olması gerekmektedir.

1- Kalıba Emülsiyon Kaplama
Emülsiyon çekilecek kalıp ipeğindeki toz ve zerrecikler iyice temizlenir.Emülsiyonun ipeğe sürülmesinde, kalıp 60 derece eğimle tutulur ve dış taraftan yukarı doğru ragle kullanılarak emülsiyon çok fazla bastırmadan iki kez sürülür. Daha sonra iç taraf çevrilir ve yine alttan yukarı doğru emülsiyon iki kez sürülür. Kalın bir emülsiyon tabakası arzu edildiğinde, iç ve dış taraftan, 1 veya 2 defa daha emülsiyon sürülüp fazlalık kalan miktar içten ve dıştan sıyrılmalıdır.

2- Kurutma
Emülsiyonla kaplanan kalıp iç kısmı üst tarafta olacak şekilde,fırında(40 ºC’ye kadar ısıtılmış) yatay pozisyonda kurutulmalıdır. Kurutulmuş, pozlanmamış kalıplar karanlık bir odada yaklaşık 10 gün kadar saklanabilir. Önceden kaplanmış kalıpların uzun süreli depolanması durumunda emülsiyon rutubet alabilir. Bu yüzden pozlamadan önce tekrar kurutulması tavsiye edilir.

3-  Pozlama
En yüksek seviyede çözünürlük,hassas kenarlar ve uzun kalıp ömrü elde edebilmek için en önemli faktör doğru pozlamadır.Pozlama süresi;ışık kaynağının gücüne,pozlama makinası camının netliğine,pozitif filmin kalitesine, emülsiyon kaplamanın kalınlığına, ipek numarasına, desenin tram detaylarına bağlı olarak değişebilir. Bu değerler her işletmenin kendi çalışma şartlarına bağlı olarak yukarıdaki şartlara göre değişkenlik göstermektedir.En ideal değerleri deneme yolu ile tespit edilip sonuca göre uygulama yapılmalıdır.

4- Kalıp (Desen) Açma
Kalıp, yıkama banyosunda her iki tarafından su püskürterek,soğuk ya da ılık suyla (40 ºC ‘den fazla sıcak olmamalı) tüm desen net bir şeklilde elde edilinceye kadar yıkanır.
Poz süresinin yeterli uygulanması halinde, tazyikli suyun emülsiyona zararı yoktur. Aksine, detayların daha net olarak açılmasını sağlar.

5- Kurutma
Desen açmadan sonra kalıp, dış tarafı alta gelecek şekilde, yatay olarak kurutulur. Kurutma için, 30°C – 40°C sıcaklıktaki fırında15-20 dk kurutulur.

6- Rötuş Uygulaması
Kalıbı, beyaz ya da sarı ışık kaynağının önüne koyarak,herhangi leke ya da açık noktalar kalıp kalmadığı kontrol edilir. Ortamdaki,ipek üzerindeki,pozitif filmdeki ya da pozlama makinası camındaki tozlardan kaynaklanabilecek boşluklar oluşabilir. Bu açık gözenekler, emülsiyon ile rötuşlanarak tamamen kapatılır.

7- Kalıp Yakma (Emülsiyonu Tam Pişirme)
Rötuş yapılan kalıp, pozlama makinasının üzerinde tekrar 15-20 dk her iki yüzünden pozlanarak tam olarak pişirilmesi ile emülsiyonun ışıktan etkilenmesi tamamen bitirilmiş olur.

8- Özel Sertleştirci HARDENER A+DL Uygulaması (aşındırma baskılarda özellikle tavsiye edilir)
Genelde yüksek adetli aşındırma baskılarda sorunsuz baskı adeti verebilen sertleştirici türüdür.
Yüksek adetli baskılara dayanım için HARDENER A+DL bir sünger yardımıyla kalıp yüzeyine sürülür.Ortam sıcaklığında kısa bir süre bekletilerek sertleştirici buharının uzaklaşması sağlandıktan,sonra 40°C lik kurutma fırınında kurutulur
Artık kalıbımız aşındırma baskıya dayanıklı, yüksek adetli baskılara hazır hale gelmiştir

9- Normal su bazlı,plastik bazlı,ya da çok yüksek adetli olmayan aşındırma baskılarda diğer sertleştirici
çeşidimiz olan HARDENER AB başarılı performans göstermektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yardım mı gerekli?