Breaking News

SİM BASKI TİPLERİ

Sim (Glitter), günümüz tekstil baskı sektöründe yaygın olarak kullanılmakta olan bir süsleme objesidir. Görünüm olarak yaldız, sedef ve sim baskı birbirine benzerler ve ayırt etmek bazen zordur. Sim baskı, görünümleri yakın bile olsa diğerlerinden daha parlak ve ışıltılı bir efekt vermektedir.

sim-baski-1

Ürünlere zengin bir görsellik katan simler ile uygulama şekline göre değişkenlik gösteren çalışma metotları mevcuttur.Temel olarak iki metot uygulanmaktadır:

  1. Zemin üzerine uygulanan ve istenilen deseni oluşturan pat üzerine serpme yöntemi ile uygulanmaktadır.
  2. Şeffaf pat içine %15 ila %30 oranlarında karıştırılarak istenilen desende hazırlanmış kalıplardan geçirilip basılarak uygulanmaktadırlar.

Fakat tüm farklı yöntemleri bir üst başlık altında toplarsak, uygulamalarda genel olarak ortak bazı önemli sonuçlar hedeflenmektedir.

  • Simleri uygulanacağı yüzeye iyi bir şekilde sabitlemek.
  • Simlerin parlaklık ve renklerinde hiç kayıp olmaması.
  • Ürünün kullanımı esnasında transfer olan yüzeyden, dökülmemesini sağlamaktır.

Sim, baskı patında kullanılan yapıştırıcının kalitesiyle ve sonrasında yapılan fikse işlemiyle kumaşa ne kadar iyi bağlanırsa yapılan baskının yıkama ve sürtünme haslıkları da o kadar iyi olacaktır. Simler genel olarak, polyester film üzerine tutturulmuş metalik boyalardan oluşan bir yapıya sahiplerdir. Altıgen kesitleri sayesinde cazip bir parlaklık ve ışıltı özelliği kazandırmaktadırlar.

Pat ile Karıştırılmış Sim Baskının Yapılışı

Sim baskı patını aktarmada kullanılan baskı kalıpları düz baskıda kullanılan kalıplarla aynıdır. Ancak geniş gözenekli ipek (23 No) ile yapılmış, önceden deseni oluşturulmuş hazır kalıplar kullanılmaktadır. Sim baskı yapılacak kumaş, baskı masasına yerleştirilir. Kumaş, baskı esnasında kaymaması için yapıştırıcıyla masaya sabitlenir. Baskı kalıbı kumaşın üzerine yerleştirilir. Hazırlanan simli baskı patı, kalıbın iç kısmına döküldükten sonra ragle yardımıyla baskı işlemi yapılır.

sim-baski-2

Uygulanacakları yüzeye tutunmaları yapıştırıcı patlar yardımıyla sağlanmaktadır. Farklı beklentiler ve müşteri taleplerine göre de değişik özelliklerdeki patlar ile çalışmak zorunluluğu doğmaktadır. Her farklı özellikteki pat için de proseste dikkat edilmesi gereken belirli kriterler vardır. Bu kritik noktalara dikkat edilmezse, simlerden beklenen pırıltılı görselliğin tam olarak elde edilememesinin yanı sıra, uygulandığı yüzeylerdeki kalıcılığı da yeterli seviyede olamamaktadır.

Bu nedenlerle, transfer esnasında kullanılan patlar için uygulama şartlarının şu şekilde yapılması tavsiye edilir: Su bazlı patlarda; 160-170 ºC ve 5 dakika fikse işlemi.

Serpme Yöntemi ile Sim Baskının Yapılışı

Bu baskı şeklinde de önceden deseni oluşturulmuş hazır kalıplar kullanılmaktadır. Sim baskı yapılacak kumaş, baskı masasına yerleştirilir. Baskı kalıbı kumaşın üzerine yerleştirilir. Baskı patı, kalıbın iç kısmına döküldükten sonra, hazırlanmış olan desen şeklinde ragle yardımıyla kumaş üzerine aktarılır. Daha sonra pat ile oluşturulan desen üzerine istenilen renkte sim tozları dökülür. Pat üzerine tutunamayan simler daha sonra kumaş üzerinden silkelenerek alınır.

sim-baski-3

Serpme yöntemiyle oluşturulan sim baskı desenleri, pat ile karıştırılmış olan sim ile yapılan baskıya göre daha parlak görünüm verirler fakat zemine tutunmaları nispeten daha zayıf olmaktadır.

Check Also

SİM TOZU

PET, PVC gibi termoplastik veya Aluminyum hammaddelerden plaka halinde üretilerek renklendirilmiş malzemelerin, belirli şekil ve …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yardım mı gerekli?