Breaking News

PİSTOLE VE SPREY TUTKAL İLE VARAK UYGULAMASI

Varak baskı çoğunlukla düzgün yüzeyler üzerine, belirli formlardaki desenlere bire bir uygun olarak, parça ve metraj baskı yöntemleriyle yapılmaktadır. Ancak; elde üretilmiş tarzda bir hava yakalanmak istendiğinde, standart olmayan desenlerde ve özgün efektler elde edilmek istendiğinde varak baskıda sprey ve pistole tekniği de kulanılmakta olan bir yöntemdir.

pistole-sprey-uygulama-1

Bu tür uygulama, genelde bitmiş ürünlerde yani dikilmiş, giyime hazır hale gelmiş ürünlerde son işlem olarak varak baskı yapılmasıyla tamamlanır.
Pistole yardımıyla varak baskıyı diğer standart baskı yöntemlerinden ayıran en önemli farklardan biri, transfer işlemini gerçekleştirmek için kullanılan patın(tutkal) katı halden pistolede kulanılacak şekilde mayi hale getirilmesidir. Bu baskı tekniğinde varak basılacak bölgeye pistole ya da spreyle püskürtme yapılarak sıvı pat aktarılır. İşlemi yapan kişinin el becerisi ve tecrübe seviyesi sonucu doğrudan etkiyen en önemli faktördür. Varak basılacak zeminlerin çok düzgün olmaması, dikiş boyları, katlanmış bölümler gibi zorluğu olan zeminlerde bu teknikle çalışmak dikkatli bir uygulama yapıldığında daha başarılı sonuçlar vermektedir. Standart bir kalıp üzerinden pat aktarılmamasının zorlukları karşısında çok özel efektler oluşturma avantajı da bu tekniğin üstün yanıdır.

pistole-sprey-uygulama-2

İşlemde dikkat edilecek başlıklar aşağıdaki gibi takip edilir:

  1. Ürün üzerinde patın eşit ve yeterli bir şekilde dağıtılmış olması, varağın yüzeydeki kalıcılığını doğrudan etkilemektedir. Pat ürün yüzeyine püskürtülürken, kumaşlardaki may çizgilerinin, havların veya katlı kısımların iç bölümlerini düzgün bir şekilde kaplayıp kaplamadığı kontrol edilmelidir. Pistole veya sprey yardımıyla yapılacak varak baskı işleminde, mamülün formuna göre özel mankenlere giydirilerek pat püskürtme yapılması uygulamayı kolaylaştırmakta ve daha başarılı olmasını sağlamaktadır.
  2. Pat uygulanmış olan ürünler 140ºC lik fırınlarda fikse yapılarak kurutulur. Ürünlerin fikse işlemi yapıldıktan sonra, varak transfer olacak tutkallı yüzeylerde çatlak ya da kabartılar olup olmadığı kontrol edilir. . Bu tür hatalı yüzeyler, varak baskılı ürün yüzeyindeki belirli bölümlerde yıkamada dökülmelere neden olarak haslıklarının düşük çıkmasına neden olur.
  3. Fikse işlemi yapılan patlı ürün varak transferi için hazır hale gelmiştir.

Varak transferi için :

  • Pres sıcaklığını 150-160ºC
  • Pres basıncı 5- 6 bar
  • Presleme süresi; Dikey preslerde 5-10 saniye, konveyör türü preslerde 3-5 metre/dak olarak ayarlanmalıdır.

Varak preslendikten sonra kısa bir süre bekletilip taşıyıcı filmden ayrılabileceği gibi, belirli süre bekletildikten sonra taşıyıcı film çıkarılırsa varak parlaklığı en üst seviyede elde edilmiş olmaktadır.

Check Also

METRAJ VE PARÇA VARAK BASKI İÇİN AYRI VARAK GEREKİR Mİ?

Tekstil baskı sektöründe varak kaplamalı üretimler genelde 2 tip metod /makina parkurunda yapılmaktadır: 1. Metraj …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yardım mı gerekli?