Breaking News

LAZER BASKININ PÜF NOKTALARI

Prensip olarak ısı ve basınç yardımıyla karşı zemine transfer olan lazer kağıt; basitce bir ütü yardımıyla transfer olabileceği gibi, endüstriyel olarak varak baskı presleri, kalender, düz pres ya da konveyör pres kullanılarak da uygulanabilir.

Transfer uygulamasında yapıştırma için,herhangi bir yardımcı malzemeye ihtiyaç yoktur. Baskı sektöründe lazer kağıdın en büyük avantajı, işletmenin transfer presi dışında herhangi bir ekipmana ya da malzemeye ihtiyaç duymadan hem desenin hem de rengin (varak yardımıyla) tekstil ya da derinin üzerine uygulanabiliyor olmasıdır.

lazer-1
lazer-2

Transfer işlemi yapılırken hazırlanan zemine pat uygulaması gerektirmez.Ürün kendi yapısı itibarı ile tutucu özelliğe sahiptir.Bu yüzden yıkama ve sürtme haslıkları çok yüksektir.

Lazer baskı kağıt ile transfer işlemi yapılırken bu işlemi etkileyecek başlıca kriterler şunlardır:

  1. İşlem yapılan ortamın hava sıcaklığı ve nemi,kışın ve yazın mevsimsel sıcaklık ve nem farklılıklarına bağlı olarak işlem sıcaklıkları ve de pres basınçlarındaki değişkenlikler doğrudan etki etmektedir. Bu yüzden yazın yapılan lazer transferi ile aynı lazer deseninin kışın transfer edilmesi yada farklı nem şartlarında aynı verimli sonuç elde edilemeyebilir.Bu yüzden tüm şartları göz önünde bulundurmak ve işlem sıcaklık ve pres basınçlarını buna göre ayarlamak gerekir.
  2. Lazer folyolar, üzerinde taşıdıkları desen model ve çeşitlerine göre farklı kalınlıklara sahiptirler. Örneğin; mikro kum desenli lazerler daha düşük, krokodil gibi daha et kalınlığı fazla desenler daha ağır gramajlı olmaktadır.Transfer esnasında hafif gramajlı desenlerle ağır gramajlı desenler ; işlem sıcaklıklarında, preste kaldıkları süre ve basınçlarda farklı uygulamaya ihtiyaç göstermektedirler.
    Yani hafif desenli lazerlerin işlem (sıcaklık-pres basıncı-geciş hızı yada preste kalma zamanı)ağır desenli lazerlere göre daha düşük olmaktadır.Baskı işlemi esnasında farklı desenlerde transfer  işlemi yapıyorsak buna dikkat etmemiz gerekir.
  3. Yürüyen bant sistemli silindir preslerde 150-160°C ; 3-5 mt/dk hızla,4-6 bar  basınçta
    Sabit el preslerinde 120 C-160°C  sıcaklıkta ; 5 saniye  ve 4-6 bar  basınçta
  4. Lazer transfer edildikten sonra ,taşıyıcı filmin açılması dikkatli bir biçimde yapılmalıdır.
    İyi bir şekilde soğutularak lazerden filmin ayrılması gerekmektedir aksi halde desende bozukluklar oluşacaktır.Bu amaçla baskı sonrası şoklama yöntemiyle soğutulmalı (0-2°C aralığında, 1-2dak. süreyle) ya da ,işletmede bu imkan ve donanım mevcut değilse oda sıcaklığında 5-6 saat bekletilerek taşıyıcı filmin ayrılması en uygun metoddur.
    Bu koşullar uygulandığında deseni oluşturan reçine tam olarak soğutulmuş ve karşı zemine kayıpsız bir biçimde transfer edilmiş olur.
  5. Her işletme, yukarıda özetlemeye çalıştığımız kriterleri kendi şartları çerçevesinde azami seviyede uygulayarak lazer transferini başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş olur.
lazer-3
lazer-4

UYGULAMA PARAMETRELERİ

  • 150°C sıcaklık, 6bar basınçta 5 saniye bekletme şeklinde özetlenebilir.
  • Metraj baskıda ise 160°C sıcaklık, 6bar basınç ve 3-5mt/dk hızla uygulama yapılabilir.
  • Transferden sonra taşıyıcı film hemen açılmamalı, 3-4 saat oda şartlarında bekletilmelidir.
  • Metraj baskı firmaları genelde makine çıkışına koydukları soğuk silindirler yardımıyla şoklama yaparak reçineyi soğutur ,böylece baskı sonrası hemen açmak mümkün olur.

Check Also

LAZER KAĞITLAR İLE CAZİP DESENLER

Lazer kağıtlar, belirli desenlerde hazırlanmış ve uygun miktarlarda hemen baskı işlemine alınabilen malzemelerdir. Baskısı yapılacak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yardım mı gerekli?