Breaking News

HAVYAR (BONCUK) BASKI İLE VARAK BASKININ BULUŞTURULMASI

Havyar (boncuk) baskı, tutkalın kumaşa belirli desenler şeklinde aktarıldıktan sonra üzerine havyar serpilerek oluşturulan boyutlu, özel bir baskı çeşitidir. Havyar baskı, yaygın olarak bayan giyim ve abiye kumaşlara uygulanmaktadır.

Havyar baskıda kullanılan havyarların rengi sayesinde, baskı renklendirilmiş olmaktadır. Havyar renk yelpazesinde, talebi kısıtlanmaksızın uygulanan temel bir boyama prosesiyle, istenilen renklere kolayca ulaşılmaktadır.

Havyar baskı, boyutlu bir baskı çeşidi olduğu için, kullanılan baskı tutkalının kalitesine bağlı olarak, yapılan fikse işlemiyle kumaşa ne kadar iyi bağlanırsa baskının yıkama ve sürtünme haslıkları da o kadar iyi olmaktadır.

Bu faktörlere dikkat edildiğinde, baskılı ürünün kullanımı esnasında boncukların dökülmesi ihtimali azalacaktır.

havyar-varak-baski-1

BASKI TUTKALINI AKTARMA

Havyar baskı, havyarların kumaşa(zemin malzemesine) yapıştırılması esasına dayanır. Havyarların kumaşa yapıştırabilmesi için önce baskı kalıbıyla boncuk yapıştırmak istenen bölgeye baskı tutkalı aktarılır.
Havyar baskıda kullanılan yapıştırıcıların rengi şeffaftır ve piyasada hazır olarak satılmaktadır. Yapıştırıcı aktarmada kullanılan baskı kalıplarıysa düz baskıda kullanılan kalıplarla aynıdır. Önceden desen aktarılmış ve pozlandırılmış hazır kalıplar kullanılmaktadır.

HAVYAR BASKININ YAPILIŞI

  1. Standart bir baskı uygulaması yapmak üzere, havyar baskı yapılacak kumaş, baskı masasına yerleştirilir.
  2. Baskı tutkalı, şablonun pat alanına döküldükten sonra ragle yardımıyla kumaşa aktarılır.
  3. Tutkalın aktarıldığı kumaşın desen bölgesinin yakın bir yerine, desen boyunca havyar dökülür.
  4. Kumaş, havyar dökülen uçtan kaldırılarak baskı tutkalının basıldığı desen bölgesine doğru havyarlar ilerletilir ve tutkal yardımıyla kumaşa yapışması sağlanır.
  5. Ön yüzeye havyar yapıştırıldıktan sonra kumaşın tersinden, havyarlara düz yüzeyli bir mukavva veya plastik plaka yardımıyla bastırılarak daha iyi yapışmaları sağlanır.
  6. Bu işlem el yardımıyla yapılırsa çok kuvvetli bastırılmamalı ve bastırma işlemi, elleri desen bölgesinde gezdirerek değil ara ara kaldırarak yapılmalıdır. Havyarlar henüz kumaşa tam  yapışmamış olduğundan, bahsedilen hususlara azami dikkat edilmesi gerekir. Aksi halde havyarlar yerlerinden oynayabilir, desen bozulabilir, hatta dökülmeler meydana gelebilir.
  7. Havyarların dökülmesinin tam olarak önlenmesi için son işlem olarak fikse işlemi yapılarak proses tamamlanır.
  8. havyar-varak-baski

Havyar ile yapılan standart baskı tipine ilave olarak iki farklı yöntem ile de daha değişik efektli desenler oluşturulabilmektedir:

  1. Standart baskı işlemi tamamlandıktan sonra, havyar baskılı bölüm üzerine teflon bir yüzey yardımıyla ısı uygulanır. Bu işlem ile havyarlar tümüyle veya kısmi olarak ergitilerek farklı bir baskı yüzey efekti oluşturulmuş olur.
  2. Standart baskı işlemi tamamlandıktan sonra, havyarlar varak patı zemini olarak değerlendirilip, havyar üzerine varak baskı uygulaması yapılabilir. Bu işlem ile havyarın boyutlu yapısına ilave olan varak ışıltısı ile desene çok daha faklı bir efekt kazandırılır.

havyar-varak-baski-2

Check Also

VARAK – FLOK BASKI KOMBİNASYONU

Flok baskı, belirli boylarda(1 -7 mm) kesilmiş ince liflerin, belirli bir desene göre yapıştırıcı aktarılmış …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yardım mı gerekli?